Vandreoplevelser

I Tøndermarsken findes der et væld af vandreoplevelser. Prøv fx den 54 km lange vandrerute Marskstien eller en af de 8 stisløjfer. Sank vilde urter i hele Tøndermarsken, og brug dem i madlavningen, når du kommer hjem. Oplev de mange forskellige fugle, fra stære og ryler til bramgæs og havørne. Du kan også melde dig på guidede vandre- og fugleture hele året rundt. Vær med, når vi går hele Marskstien på årets længste dag.

GåTur i Tøndermarsken.
Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. Billedet må benyttes i forbindelse med omtale af Tøndermarsken og/eller Tøndemarsk Initiativet.

MARSKSTIEN

På den 54 km lange vandrerute kan du opleve det helt særlige marsklandskab. Et landskab, der synes vildt og ustyrligt, men som er designet ned i mindste detalje – formet af menneskers liv med og mod vandet.

Marskstien går igennem og forbi flere af Tøndermarskens mange seværdigheder. Gennem den helt specielle natur, de flade engarealer og langs digerne. Gennem byer som Tønder, Møgeltønder, Rudbøl og Højer og forbi seværdigheder som Schackenborg Slot, Højer Mølle og Ubjerg kirke. Det er for alvor muligt for besøgende at finde trygt rundt i det store område og komme ud i hjørner, der før virkede utilgængelige. Stadig med respekt for det rige fugleliv, der er et af Tøndermarskens kendetegn.

Oplev mere af Tøndermarskens landskab med dets natur, fugleliv, diger, pumpestationer, byer og meget mere.

Find kort over Marskstien her

formidling-tøndermarsken

FORMIDLING

Bliv klogere på Tøndermarsken, mens du vandrer på Marskstien.

Flere steder langs Marskstien er der forskellige formidlingssteder, hvor du kan blive klogere på Tøndermarsken.

Besøg bl.a. Højer Mølle – Porten til Tøndermarsken og Nationalpark Vadehavet. Højer Mølle har en helt særlig udstilling om Tøndermarsken.

I Lægan Pumpestation finder du også en udstilling med en interaktiv model og formidling om pumpestationens betydning for Tøndermarskens afvanding.

Du kan også flere mindre formidlingsstandere langs Marskstien med information om Tøndermarsken og det særlige sted, man befinder sig.

Formidling langs Marskstien

Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. Billedet må benyttes i forbindelse med omtale af Tøndermarsken og/eller Tøndemarsk Initiativet.

FUGLE

Tøndermarsken er et af Danmarks rigeste fuglelokaliteter med en lang række vadehavsfugle og rovfugle.

Området er særlig kendt for det spektakulære fænomen “Sort sol”, der kan opleves om foråret og om efteråret. Her flyver kæmpeflokke af stære i fantastiske formationer over engene, før de går til overnatning i rørskovene.

På kortet over Marskstien  kan du se fugleskjul i Tøndermarsken

Du kan læse mere om de forskellige fugle i Tøndermarsken her

VINTERVANDRING

I Tøndermarsken er der ingen vandresæson. Her kan du vandre hele året rundt. Det kan være koldt, vådt blæsende, men vintervandring  kan også noget helt særligt.

Hvornår har du sidst været ude og vandre i de kolde vintermåneder?

Glædet ned ad en mudret bakke, sprunget over vandpytter eller skøjtet over dem, hvis de er frosne?

Gået mutters alene i tusmørket en sen eftermiddag, og nydt stilheden en frostklar morgen?

Vintervandring i Tøndermarsken

tønder-uldgade

TØNDERMARSKENS BYER

På den 54 km lange vandrerute, Marskstien, kan du opleve fire af Tøndermarskens byer: Tønder, Rudbøl, Højer og Møgeltønder. De 8 stisløjfer går også hver især igennem én af de fire byer.

Byerne byder hver især på et væld af oplevelser, en særlig arkitektur og en rig historie. Byerne bærer desuden på hver deres måde præg af de særlige forhold, som er gældende i marsken.

Du kan læse mere om Tøndermarskens byer her

Workshop
Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. Billedet må benyttes i forbindelse med omtale af Tøndermarsken og/eller Tøndemarsk Initiativet.

VILDE URTER

I Tøndermarsken finder du en lang række vilde fødevarer. Der findes mere end 130 slags vilde urter, fisk og skaldyr.

Du kan sanke forskellige urter hele året, bl.a. salturt (kveller), strandvejbred, spydmælde, vandmynte og meget mere.

Så tag en urtebog i hånden, og fyld forrådet op, mens du alligevel er ude og vandre.

Bemærk at der udbydes forskellige guidede sanketure i Tøndermarsken af private arrangører. 

Du kan læse mere om nogle af Tøndermarskens urter her