FORMIDLINGSSTEDER

Højer Mølle i Tøndermarsken

HØJER MØLLE

Porten til Tøndermarsken og Nationalpark Vadehavet

Højer Mølle fra 1857 er både et museum og et velbevaret kulturmiljø placeret på kanten af marsken i Højer

I sommeren 2019 åbnede Højer Mølle med helt nye udstillinger og faciliteter. Her rummer de to gamle kornmagasiner fortællinger om Marskens historie og et klimalab målrettet børnefamilier, hvor man via en interaktiv udstilling kan lege med vandets påvirkning af området.

Tøndermarsken et et fantastisk kulturlandskab, hvor kampen mod vandet har påvirket og præget mennesker og bygninger gennem århundreder. I udstillingen om Tøndermarsken i Møllens to kornmagasiner fortælles om Tøndermarsken og den evige kamp med vandet. Her bliver man klædt på til at gå ud og opleve Tøndermarsken på egen hånd med en ny forståelse for det designede kulturlandskab, der er præget af diger, sluser, pumpestationer, kanaler og fladt marsklandskab

Nordeuropas højeste hollændermølle med magasiner, møllerbolig og den stemningsfulde møllehave byder på fortællinger om møllens historie og teknik. Nyd den imponerende udsigt over Tøndermarsken og Vadehavet fra møllen, gå en tur i møllehaven, og nyd forfriskninger i caféen.

Udstillingen er åben fra april til november.

Læs mere om Højer Mølle her

Lægan-pumpestation

LÆGAN PUMPESTATION

Historien om vandet i Tøndermarsken kommer til syne i Lægan Pumpestation  – med udstilling, en interaktiv model og formidling om pumpestationens betydning for Tøndermarskens afvanding.

Lægan Pumpestation er åben for besøgende alle dage – og der er gratis adgang.

Lægan Pumpestation er den største af Tøndermarskens i alt fire pumpestationer. De fire eldrevne pumper kan samlet flytte op til 16.000 liter vand per sekund – inde i pumpestationen kan man se det med selvsyn.

Ved ankomsten til bygningen møder man en vital del af pumpestationens funktion, nemlig en pumpeskovl. Pumpeskovlens rolle er at løfte vand op i Vidåen.

I stueetagen viser en interaktiv 3D model vandets bevægelse i systemets knudepunkter og fortæller og inviterer besøgende til at deltage og gribe ind i vandets vej i kanalnetværket i Tøndermarsken.

På balkonen er der udsigt over pumpestationens motorer og skovle, som bliver formidlet gennem en række illustrationer, fotos og tekster.

Fra tagetagen på Lægan Pumpestation kan gæster nyde udsigten ud over en stor del af Tøndermarsken. En stor landskabsmodel midt i rummet viser hele Tøndermarsken og fremhæver en stor del af områdets vigtigste seværdigheder.

Mens gæsterne besøger pumpestationen vil pumperne arbejde ufortrødent videre i bunden af bygningen – for uden pumpestationerne vil Tøndermarsken hurtigt blive oversvømmet.

Lægan ligger i gåafstand fra Cirkelbroen i Tønder. Marskstiens røde stisløjfe på 10 kilometer går lige forbi og selve Marskstien – Tøndermarskens 54 km lange vandresti – passerer også Lægan.

formidling-tøndermarsken

FORMIDLINGSTANDERE

På udvalgte steder langs Marskstien finder man en række formidlingsstandere.

Standerne fortæller om Tøndermarsken og det særlige sted, man befinder sig.

De viser også forskellige seværdigheder i Tøndermarsken og inspirerer til at tage ud og opleve området.

Her finder du formidlingstanderne:

  • Tønder, Skibbroen
  • Møgeltønder
  • Højer, ved Højer Mølle
  • Emmerlev Klev
  • Højer Sluse
  • Rudbøl
  • Lægan Pumpestation