
Nyt fødevareinitiativ ser dagens lys️
Vadehavet og marsken skal på spisebordet. Det er målet med en stor fødevaresatsning, der skal samle, synliggøre og udvikle de lokale fødevarer og fødevareoplevelser i vadehavsområdet.
Gennem et helt nyt netværk skal der nu skabes et overblik over Vadehavets og marskens lokale fødevarer. Bag satsningen står Tøndermarsk Initiativet, Tønder Erhvervsråd, Rømø-Tønder Turistforening, Nationalpark Vadehavet, Handelstands – og håndværkerforeningerne i Tønder og Business Region Esbjerg.
Den enestående natur og områdets madkultur skaber nogle unikke, lokale råvarer, der giver mulighed for kulinariske oplevelser. Derfor mener initiativtagerne, at de lokale fødevarer fortjener at komme endnu mere frem i lyset.
I Tøndermarsken alene findes et væld af vilde spiselige urter og planter. Den salte vind, tidevandet, den næringsrige marskjord og vadehavet skaber grobund for en lang række særegne planter, som i generationer har givet smag og næring til Tønderegnens mad og måltider. Lammekød, østers, pølser, øl, rejer, urter, fisk og ost er blot en række af de fødevarer, som er særlige for Vadehavet og marsken.
De lokale fødevarer efterspørges af turisterne, men udbuddet er ofte begrænset. Det kan være svært – for både turister og borgere – at finde marsklam i butikkerne, ligesom man selv skal ud og sanke urterne i marsken. Det skal der nu laves om på.
Med midler fra Erhvervsfremmebestyrelsen bliver der dannet et netværk mellem de erhvervsdrivende inden for fødevarer. Netværket skal sikre et overblik over de forskellige fødevarer og fødevareoplevelser, der tilbydes – og de medvirkende vil få tilbudt workshops, kurser og rådgivningsforløb – ligesom der arbejdes med synlighed og nye afsætningsmuligheder.
”I første omgang laver vi en undersøgelse, der har til formål at afdække, hvordan virksomheder og aktører i vadehavsområdet arbejder med lokale fødevarer og lokal madkultur”, siger destinationsudvikler Julie Bjerre Hermansen og fortsætter: ”Og måske endnu vigtigere – om der opleves udfordringer som vi kan tage fat på.”
For deltagelse i projektet kontakt venligst Julie Bjerre Hermansen fra Tøndermarsk Initiativet på
mail: jrbh6@toender.dk
eller mobil: 23 99 81 81