OPLEVELSER

tønder-festival

TØNDER FESTIVAL

Tønder Festival afholdes hvert år den sidste weekend i august. I de dage fordobles byens indbyggertal, og hele byen er præget af musik. Musikken har rødder i genrer som folk, country, blues, americana, cajun og world music. Festivalen er en af Nordeuropas største og vigtigste internationale festivaler for folk- og rootsmusik.

Tønder Festival er kendt for at finde mange nye og upcoming kunstnere. Mange kendte kunstnere startede deres karriere på Tønder Festival.

Også i dagene op til festivalen summer byen af liv og aktiviteter. Og musikken er ikke det eneste, folk kan opleve. I de såkaldte 4+ dage tilbydes en lang række forskellige aktiviteter og arrangementer, der giver festivalgæster og lokale borgere mulighed for at opdage og opleve Tønderegnens mange gode historier og seværdigheder. 4+ dagene giver dermed festivalgæsterne mulighed for at udvide deres ophold i Tønder Kommune i dagene op til festivalen.

Læs mere om Tønder Festival og 4+ her

Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. Billedet må benyttes i forbindelse med omtale af Tøndermarsken og/eller Tøndemarsk Initiativet.

HØJER MØLLE – PORTEN TIL MARSKEN

Højer Mølle fra 1857 er både et museum og et velbevaret kulturmiljø placeret på kanten af marsken – et fantastisk kulturlandskab, hvor kampen mod vandet har påvirket og præget mennesker og bygninger gennem århundreder. Nordeuropas højeste hollændermølle med magasiner, møllerbolig og den stemningsfulde møllehave byder på fortællinger om møllens historie og teknik. Nyd den imponerende udsigt over Tøndermarsken og Vadehavet fra møllen, gå en tur i møllehaven, og nyd forfriskninger i caféen.

I sommeren 2019 åbnede Højer Mølle med helt nye udstillinger og faciliteter. Her rummer de to gamle kornmagasiner fortællinger om Marskens historie og et klimalab målrettet børnefamilier, hvor man via en interaktiv udstilling kan lege med vandets påvirkning af området.

Læs mere om Højer Mølle her

tøndermarsken-marskstien

ÅRETS LÆNGSTE GÅTUR PÅ ÅRETS LÆNGSTE DAG

Vi går, til vi går ned.

I et svagt øjeblik resulterede lige dele manglende omtanke og overmod i disse ord på projektkontoret:
“Marskstien… den kan man snildt gå på 1 dag”.
Det gjorde vi så.

Nu bliver vandreturen til en tilbagevendende begivenhed. Hvert år på årets længste dag den 20. eller 21. juni mødes alle de, som har mod på denne “lille” udfordring – en vandretur på 54 km – på torvet i Tønder kl. 07.00.

Husk vabelplaster.

Følg med på Facebook

Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. Billedet må benyttes i forbindelse med omtale af Tøndermarsken og/eller Tøndemarsk Initiativet.

WEGNER-UDSTILLINGEN

Besøg Vandtårnet på Museerne i Tønder, og gå på opdagelse i en af Danmarks helt store møbeldesignere Hans J. Wegners samling. Prøv stolene, og mærk med din egen krop, hvorfor Wegner og hans stole er kendt i hele verden. Fra Vandtårnet kan du nyde den fantastiske 360 graders udsigt over både Tønder by og Tøndermarskens imponerende landskab.

Læs mere om udstillingen her

Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. Billedet må benyttes i forbindelse med omtale af Tøndermarsken og/eller Tøndemarsk Initiativet.

TØNDER MUSEUM

Tønder Museum huser både Tønders kulturhistorie samt Tønders Kunstmuseum. I den ældre del af bygningskomplekset kan man opleve eksempler på det sønderjyske kunsthåndværk, som er særligt kendetegnet for området. Dette omfatter både sølv, møbler, kniplinger, hollandske fliser og fajancer. I Vandtårnet findes en særlig udstilling af møbeldesigner Hans J. Wegners værker. I den nyere del ses kunstmuseet, hvor man kan opleve nyere dansk og nordisk kunst med et særligt fokus på at vise nye sider af kendte og mindre kendte kunstneres værker.

Læs mere om museet her

Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. Billedet må benyttes i forbindelse med omtale af Tøndermarsken og/eller Tøndemarsk Initiativet.

SCHACKENBORG SLOT

I Møgeltønder findes blandt andet Schackenborg Slot. Her regererede Ribebispen på Møgeltønderhus og senere, da det nuværende slot stod færdigt i 1666, Hans Schack. Slottet fik sit navn i 1671, da Hans Schack fik titlen som lensgreve. I 1978 vendte slottet tilbage til Kongehuset, da slottet blev overdraget til Prins Joachim. Oplev slottet gennem portene ved at tage på en guidet tur, hvor man kan se den smukke slotspark eller slottets overdådige sale og rum.

Læs mere om Schackenborg Slot her